Aš visada labiau mėgstu kepti saldžius kepinius, nei gaminti ką nors mėsiško. Dažniausiai paruošti ypatingai skaniai mėsą man nepavyksta, o jei pavyksta tai po labai didelių pastangų. Iki šiol dar neišmokau skaniai gaminti kotletukų, nors atrodo viską padarau kaip mokė mama Tikriausiai mažai jaučiu meilės mėsai, todėl ir mėsa atsako man tuo pačiu.
Šį patiekalą gaminu tada, kai laukiu daug svečių arba noriu greito ir labai skanaus rezultato pietums. Vištiena man pavyksta visada (O kam ji nepavyksta ar ne? ). Skonis gaunasi šiek tiek saldus, šiek tiek sūrus. Taip pat labai skanu valgyti ir šaltą, tad tinka ir šiaip prie užkandžių stalo.
Vištienos sparneliai, apvolioti sojų ir medaus padaže – receptas (~ 2 asmenims)
Reikės:
7-8 vnt. stambesni vištų sparneliai (1 pakuotė);
pipirai;
druska;
saldžios raudonosios paprikos milteliai;
maltas imbieras;
3 stambios skiltelės česnako;
~ 2 valg. šaukštai bulvių krakmolo apvoliojimui;
aliejaus kepimui;
Padažui:
1 kupinas valg. š. medaus;
~1-2 arb. š. sojos padažo (naudoju All purpose Kikkoman naturally brewed Soy Sauce);
1 stambi česnako skiltelė (nebūtinai);
1-2 arb. š. sezamo sėklų (nebūtinai);
Gaminimas:
- Vištienos sparnelius sukapoju į tris dalis per sulenkimus. Gaminimui palieku tik dvi mėsingiausias sparnelių dalis. Tuos mažus smailus galiukus atsidedu ir užsišaldau sriubai dažniausiai. Kartais atiduodu šuniukui. Priklauso nuo nuotaikos O kartais, gėda pripažinti, bet išmetu.
- Ištrinu prieskoniais ir, priklausomai nuo to, kiek turiu laiko, palaikau marinuotis nuo 15 min iki kelių valandų. Tikslių prieskonių išmatavimų nerašiau, kadangi tai visiškas skonio reikalas. Aš esu iš tų, kurios viską matuoja iš akies (tik saldiems kepiniams viską atsisveriu). Dažniausiai barstau tiesiai iš viso pakelio, kol prieskonis plonu permatomu sluoksneliu apsibarsto aplink visą mėsą iš abiejų pusių. Esu beveik tikra, kad kaip tik todėl man minėti kotletukai dažniausiai neišeina 😀 Galiu paminėti tiek, kad imbiero čia reikia nepadauginti. Dedu maždaug 1/4 arbatinio šaukštelio. Net jei druskos į vištieną įdėsite per mažai, padažas labai puikiai viską kompensuoja. Dar gerai tai, kad vištiena, ko gero iš viso galėtų būti be prieskonių, vistiek su šiuo padažu gautųsi labai skaniai. Tad nebijokite ko nors įdėti per mažai.
- Prieš kepimą visus sparnelius išvolioju krakmole. Nevolioju kiekvieno atskirai, tiesiog į dubenį, kuriame marinavosi mėsa, įpilu krakmolo ir su ranka gerai išmaišau, kad pasidengtų maždaug tolygiai kiekvienas gabalėlis. Nebijokite krakmolo įdėti daugiau, nes perteklius tiesiog neprilips.
- Pilu į kepimo skardą aliejaus, sudedu sparnelius ir šaunu į orkaitę. Kepu karštu oru, 180 laipsnių temperatūroje apie 30-35 minutes, kol gražiai geltonai apskrunda. Nuo krakmolo odelė pasidaro ypač traški.
Kol sparneliai kepa, pasiruošiu padažą. Čia reiktų atkreipti dėmesį, kad viskas kaitinama ant nekaitrios ugnies, kadangi medus yra linkęs labai greitai sudegti ir įgyti nepageidaujamą prieskonį. Taigi, gamindama kartais, prieš įdėdama naują ingridientą, nukeliu puodą, kad tikrai užtikrinčiau, jog niekas neperkepė. Jau minėjau, kad padažą darau puode, ne keptuvėje.
Padažo gaminimas:
- Ištirpinu lėtai medų ir atsargiai pilu soją. Nuolat ragauju, kol pasiekiu norimą sojos ir medaus santykį. Taigi, geriausiai soją pilti per kelis kartus po truputį. Pakaitinu, kol išsiskiria panašus kvapas į duonos su medumi ir pasirodo pirmosios putos (užverda medus).
- Nukeliu puodą, kol įspaudžiu česnako. Tada vėl kaitinu, trumpai, kol išsiskiria česnako kvapas. Permaišau. Vėl nukeliu puodą nuo ugnies, kol pasiruošiu sezamus.
- Sezamus kepinu atskirai keptuvėje ant trupučio aliejaus, kol jie labai lengvai apskrunda ir pajuntu sezamų kvapą. Supilu į padažą ir dar kartą kelias sekundes jį pakaitinu ant ugnies, kad susimaišytų visi skoniai.
Iškeptus sparnelius dedu į puodą su padažu ir gerai apvolioju.
Jei tai užkandis, tiesiog patiekiu į stalą sudėliotus lėkštėje. Jei tai pietūs, tuomet patiekiu su kuskusu ir ananaso griežinėliais arba, retesniais atvejais, marinuotomis su medumi paprikomis. Kažkur turiu jų receptą, nes skonis tų paprikų dieviškas. Bet čia jau kitam kartui.
Sėkmės gaminant! Tikriausiai jau ir nebereikia priminti, kaip man svarbūs jūsų visų komentarai ir pastabos
Labai ačiū už nuostabų recepta.Ruošiau kaip užkandėlę gimtadienio šventei.Kepiau 4 kg sparneliu ,neliko nei vieno.Gerai kad paragavau prieš šventę Tikrai visiem rekomenduoju.Truputi inešiau savo pataisyma ir ruosdama medaus padaža visai baigiant spaudziau citrinos.labai skanu. AČIŪ
Ačiū Jums už gražų atsiliepimą. Tai vienas geriausių ir mano mėgstamiausių patiekalų, kai reikia skaniai ir nesudėtingai pamaitinti svečius. Labai džiaugiuosi, kad patiko. Puiki mintis padažą pagardinti citrinos lašeliu. Pamėginsiu ir aš.