Šokoladinis DAIM tortas, virtęs pusiau šokoladiniu pyragu

Nemėgstu šokoladinių kepinių , parduotuvėje dažniausiai renkuosi karamelinius arba baltus tortus/pyragus įvairiais riebiais pertepais. Šis kepinys mane sudomino savo glaistu. Kai pamačiau jo nuotrauką pusseserės facebook’o profilyje, kilo idėja.  Ačiū originalaus recepto autorei Giedrei, jos DAIM torto glaistas mane įkvėpė kūrybai :)

Kaip jau minėjau, tiek daug kakavos man ne prie širdies, tad pamėginau sukurti savąjį pyragą. Nors tešloje išliko tie patys ingridientai, tačiau jų kiekius pasikoregavau ir  visiškai pakeičiau gamybos eigą. Pyragas gavosi spalvingesnis ir labiau atitiko mano ir namiškių skonį :).  O skonis, cituoju savo smaližių vyrą: „Divine!“ (angl. k.  „Dieviškas“ – aut. pastaba). 

Pyragas su DAIM šokoladukais

Pyragas su DAIM šokoladukais

„DAIM“ pyrago receptas

(keptas  24,5×17,5×5 cm  stačiakampėje formoje)

Tešlai:

  • 6 kiaušiniai;
  • 500 ml cukraus;
  • 250 g sviesto;
  • 260 g miltų;
  • 2 a.š. nubr. kepimo miltelių;
  • 4 v.š. nubr. kakavos;

Glaistui:

  • 100g sviesto;
  • 150 g cukraus;
  • 2 v.š. pieno;
  • 2. v.š miltų
  • 2. v.š kakavos;
  • 2 dvigubi DAIM šokoladukai po 56 g;

Kaip gaminti?

Tešla pyragui:

1.  Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymo. Kiaušinių trynius išsukame su maždaug 2/3 cukraus. Trynių tūris turėtų padidėti ir lengvai pabalti.

2. Ištirpiname sviestą ir šiek tiek atvėsintą supilame į trynių masę, išmaišome.

3.  Išsijotus miltus sumaišome su kepimo milteliais, kad jie tolygiai pasiskirstytų miltuose ir tik tada dedame į trynių ir sviesto masę. Atsargiai viską sumaišome (neplakame), kol gausis vientisa tešla.

4. Kiaušinių baltymus mikseriu išplakame iki standžių putų. Prieš pat plakimo pabaigą suberiame likusią 1/3 cukraus ir dar kiek paplakę sudedame į tešlą. Atsargiai išmaišome, kad baltymai labai nesukristų.

4. Kepimo indą labai plonai ištepame sviestu, kadangi sviesto jau yra tešloje. Tiesiog atsargumo dėlei, kad lengviau būtų išimti iš formos. Pusę baltos tešlos supilame į indą.

5. Į likusią pusę tešlos įberiame kakavą ir išmaišę taip pat sudedame į indą paskirstydami taip, kad gautųsi baltos ir rudos tešlos sluoksniai. Aš tiesiog palašinu rudos tešlos vienoj vietoj, kitoj. Tada truputį su šaukštu perbraukiu per tešlą, kad spalvos persipintų, tačiau visiškai nesusimaišytų..

6. „Meninį šedevrą“ dedame į orkaitę, į 180 laipsnių temperatūrą (orkaitę išsikaitinam prieš dedant) ir kepu karšto oro funkcija apie 30 min. Kepimo indas stovi maždaug per orkaitės vidurį (2 laipteliai nuo apačios). Pyrago  vidus turi likti šiek tiek drėgnas. Labai gerai viską galima patikrinti su degtuku: Smeigiame degtuką į pyragą, jei jis labai apsivėlęs, tai dar 2 min. pakepam, jei drėgnas, ir prikibę tik keletas trupinėlių – pyragas iškepęs. Kai iškepa, tiesiog išimame iš orkaitės, kad kiek pravėstų. Labai nepergyvenkite, jei pyragas kiek pakris, glaistas pataisys visą vaizdą :) Skoniui tai nepakenks.

Glaistas:

1. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą.

2. Paeiliui lėtai suberiame cukrų, pieną ir kakavą ir truputį pakaitiname, kol masė tampa vientisa.

3. Pyragą keliose vietose subadome ir paskirstome dar šiltą glaistą ant iškepto pyrago. Tokiu būdu šiek tiek glaisto pateks ir į pyrago vidų.

4. DAIM šokoladukus supjaustome plonomis juostelėmis ir užbarstome ant pyrago viršaus.

5. Šiek tiek palaukę, kol šokoladukai aptirps, pyragą dedame į šaldytuvą apstingti. Jau po 2 val. galima valgyti.

Skanaus…!

VERTINGOS PASTABOS:

Kadangi pyragą kepiau antrą kartą pasidariau sau kelias pastabas, kuriomis gali praversti kepant pirmą kartą:

1. Kiaušiniai kaimiški tinka kur kas labiau nei pirkti parduotuvėje. Jei neturite kaimiškų, nenusiminkite, skonis nuo to nenukentės. Galbūt tik tešla bus ne tokia puri.

2. Miltus tešlai naudojau Malsenos ekstra (pyragams, biskvitams). Jokia čia reklama. Tiesiog su jais pyragas dažniausiai nesusmenga ir pavyksta puikiai. Gal čia ir įsitikinimas, tačiau man jie geriausi. Glaistui tinka įprastiniai miltai, iš kurių dažniausiai kepame lietinius.

3. Glaistui patarčiau naudoti cukraus pudrą, arba labai smulkų cukrų. Man iškilo sunkumų tą įprastą „Panevėžio“ cukrų tirpinant.. Aš nenorėjau sudeginti sviesto, tad labai ilgai ir nekaitinau. To pasekoje, vietomis girgždėjo tarp dantų cukrus. Jūs šitos klaidos nepadarykit :)

4. Jei norėsite tai daryti kaip tortą, pasak originalaus recepto autorės,  tai turėtų tikti ~28cm diametro torto formai su nuimamais kraštais.

5. Dar galvoju,  kad maišant tešlą, šaukštas romo, ar keli Romo esensijos lašai iš Dr. Oetker linijos čia tikrai nepamaišytų…

Tad sėkmės kepant ir tobulinant receptą. Visad labai laukiu Jūsų komentarų ir pastabų. Kepkite, skanaukite ir dalinkitės su manimi įspūdžiais :)

Laukiu komentaro! :)