Beveik visą Gruodžio mėnesį mano virtuvėje kvepėjo cinamonu, kardamonu ir imbieru. Bandžiau įvairius meduolių receptus. Kad ir skanu valgyti ir dovanoti negėda būtų… Apsistojau ties Saulėtos virtuvės siūlomais minkštais meduoliukais ir šiuos jau kepiau dovanoms
Šiemet kažkaip daug kas iš pažįstamų kepė ir dovanojo meduolius, tad gavau jų bent iš kelių šeimų.. tačiau meduolių karaliumi dėl skonio ir minkštumo vainikavau savo sesers Simonos keptus garduolius. Ji kukliai tai vadina pradinuko laime, kadangi kepa pirmą kartą. O aš lenkiu galva ir dalinuosi receptūra.
Kadangi tai receptas iš kažkurios labai senos kepinių knygos, kurios nė pavadinimo nežinau, tai net negaliu ir šaltinio nurodyti, tad ir iškilmingai skelbiu juos „Simonos meduoliais“. Jie buvo dailios arkliuko formos, tačiau taip greitai dingo iš mano akiračio ir atsidūrė vaikų skrandžiuose, kad nespėjau ir nufotografuoti. Vos gabalėlį pati paragavau… Tad nuotrauką dedu su savo šių metų „šedevrais“…
Simonos minkšti meduoliai – receptas
Prieš rašydama ko reikės dar norėčiau vienu sakiniu apie meduolių prieskonių mišinį pakalbėti. Jų būna pirkti parduotuvėse jau sumaišytų (sesuo minėjo, kad taip jai dar labiau patinka), tačiau visada galima juos pasigaminti pačioms, panaudojant cinamona, maltą imbierą, kardamoną, gvazdikėlius ir muskatą. Čia jau pagal kiekvienos skonį. Aš tai naudoju tik cinamona, imbierą ir kardamoną santykiu 2:1:1. Labai norint, į tešlą dar galima aguonų įberti arba apibarstyti meduolius smulkintais migdolais. Taip pat labai skanu į tešlą įlašinti apelsinų skonio esencijos arba patarkuoti apelsino arba citrinos žievelės.
Reikės:
- Miltai – 500 g
- Margarinas – 100 g
- Medus – 200 g
- Cukrus – 100 g
- Grietinė – 100 g
- Soda – 5 g
- Meduolių prieskonių mišinio – 0,5 a.š. (aš dėčiau ko gero 1 a.š.)
Išeiga: 1 kg
Gaminimas:
- Medų, cukrų ir margariną šildyti tol, kol suskystės medus ir išsilydys margarinas. Atvėsinti iki kambario temperatūros.
- Sudėti grietinę ir viską suplakti.
- Miltus sumaišyti su soda ir po šaukštą dedant į skystą masę sukti (patogiausia su dideliu mediniu šaukštu). Miltus dėti tol, kol tešlą jau bus sunku maišyt. Tada reikia suberti prieskonius, likusius miltus ir viską suminkyti.
- Galima tešlą palaikyti 24 val. ir tada kepti (tuomet meduoliai bus aromatingesni ir skanesni), arba, jei neturite laiko, kepti iš karto.
- Tešlą iškočioti į maždaug 3-5mm storio lakštą, išspausti formelėmis ir sudėti į skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Meduolius kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje kol vos pradės ruduoti krašteliai. Dažniausiai pakanka iki 10 min. Aš kepu su karšto oro funkcija.
Kaip papuošti?
Puikiausiai tiks Frosting’o receptūra, minėta šventinių keksiukų kepimo recepte, tik cukraus pudros reikėtų mažiau, kad gautųsi kiek skystesnė konsistencija. Taip bus lengviau išpiešti kontūrus ir detales ant meduoliukų.
Dar kartelį apgailestauju, kad receptu dalinuosi jau po Kalėdų, tačiau kas nekepėte, dar galite Naujiesiems išsikepti dovanoms.. O šiaip tai ir švenčių nebūtina laukti, kad skrandį pamalonintume šiais skanuoliais. Pagaminti tikrai labai paprasta, o ir kvapai namie sukuria neapsakomą šilumą ir jaukumą.
Nuostabaus grožio ir skonio meduoliukai, o ir pasigaminimas visai nesudėtingas, tad ir svečius galima labai greitai pradžiuginti, kaip pradžiugino ir mane. Ačiū.
Labai smagu girdėti tokį gražų atsiliepimą. Nelieka nieko kito, kaip tik pasižadėti, jog būtinai pavaišinsiu vėl
ką tik iškepę buvo minkšti, bet vos atvėso virto į akmenukus
man labai gaila, kad pavirto į akmenukus. Kad taip nenutiktų, reikia dar šiltus sudėti į dėžutę ir uždaryti.. Taip pat juos iškočioti reikia gana storai apie 0,5 cm..
Beje, man irgi yra buvę, kad meduoliai buvo virtę akmenukais, tačiau pastovėję ilgiau suminkštėjo vėl. Matyt nuo aplinkoje susikaupusios drėgmės. Tikiuosi, kad su Jūsiškiais nutiks taip pat.