Užgavėnių blynai

„Žiema Žiema bėk iš kiemą“ – Skamba mano galvoje. Neliko tos žiemos… Išbėgo pasipusčiusi padus ir jau, ko gero, nebesidairys atgalios. Užleido žiema vietą pavasariui jau nuo 1-mos kovo dienos. Smagu ir šilta, širdyje 100-procentinis pavasaris: be snaigių ir kur ne kur užsilikusio ledo. Net ledonešio Dubysoje šiemet nebus. O čia jau visai gaila, nes tai nepaprastas reginys, kuris man labai patinka. Bet ne apie žiemą aš čia norėjau pasipasakot, o apie skanesnius dalykus – Blynus!!!

Žiemos varymo šventė mano šeimoje atneša labai daug laimės, todėl, kad tai ir blynų diena. Juk mano sūnus Lukas blynus gali valgyti ko ne kasdien, pakaitomis su „kleckais“… Viskas būtų gerai, tačiau dukrelė, kuriai tik 2 metukai, alergiška baltymams, esantiems karvės pieno produktuose ir kiaušiniuose. O kokie gi blynai be kiaušinių ir be pieno?..

Šioms Užgavėnėms buvau priversta sugalvoti kažką, kas tiktų jiems abiems ir būtų skanu. Visa laimė, jog dabar parduotuvių lentynos lūžta nuo produktų įvairovės ir karvių pieną galima pakeisti ožkos arba ryžių pienu. Net mūsų miestelio Maksimoje šių produktų galima nusipirkti. Taigi, štai kas man išėjo…

Užgavėnių blynai

Užgavėnių blynai su obuoliais ir bananais

Užgavėnių blynai su obuoliais ir bananais (4 asm.)

(be karvės pieno ir kiaušinių baltymų)

Kadangi blynai man asocijuojasi su pačiu paprasčiausiu patiekalu, kiekių dorai nepamatavau, tačiau viskas priklauso nuo tešlos konsistencijos. Aš dažniausiai iš akies matau, kiek ir ko reikia pilti. Esu tikra, kad turite intuiciją tokią ir jūs. Paminėsiu tik, kad vandens ir pieno pilu santykiu 1:1. T.y. Jeigu į tešlą pilu stiklinę vandens, tai atsimatuoju ir tiek pat pieno.

Reikės:

  • Gerai sunokęs vid. dydžio bananas – 1 vnt.;
  • Obuoliai – 2 vnt.;
  • Kiaušinių tryniai – 2 vnt.;
  • Cukrus – 1 v.š. (kupinas);
  • Ryžių/Ožkos pienas; (~1 stiklinė)
  • Vanduo – ~ 1 stiklinė;
  • Miltai;
  • Kepimo milteliai – 1 a.š. nubrauktas;
  • Aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Blynai kepa

Blynai kepa

  1. Nulupu obuolius ir stambia tarka sutarkuoju į dubenį.
  2. Trynius atskiriu nuo baltymo ir sudedu į obuolius.
  3. Bananą nulupu, sutrinu šakute į vientisą masę, sumaišau su cukrumi  ir taip pat sudedu į obuolius. Viską gerai išmaišau.
  4. Pieno ir vandens pilu tiek kad apsemtų obuolių ir bananų masę ir konsistencija taptų panaši į gana tirštos sriubos.
  5. Miltus beriu į tešlą nesverdama ir maišau, kol konsistencija tampa tokio tirštumo, kaip 30% grietinė.
  6. Suberiu kepimo miltelius ir atsargiai išmaišau. Neplaku, kad kepimo milteliai neprarastų savo kildinimo savybių.
  7. Kepu ant vidutinės ugnies (kas turite elektrinę kaitlentę ties nr. 6), į keptuvę įpylusi šiek tiek aliejaus.

 

Tikiuosi, kad viskas suprantama. Dėl pieno ir vandens kiekio labai nekreipkite dėmesio, kadangi miltais visada galėsite ištaisyti padėtį. Kiek įpilsite pieno ir vandens, tiek ir turėsite blynų. :) Paprasta ar ne?

Smagių Jums Užgavėnių! Linkiu, kad  kartu su pavasariu sušiltų Jūsų širdys ir aplankytų tik pačios geriausios nuotaikos.

 

Laukiu komentaro! :)