Tikriausiai jau sakiau, kad be galo džiaugiuosi kiekvieną kartą galėdama ką nors saldaus iškepti. Po visų Kūčių silkučių, grybų ir kitų patiekalų gaminimo tai buvo tikra atgaiva mano širdžiai. Iki Didžios Kūčių vakarienės dar buvo likę kelios valandos laiko, tad puoliau į savo kepimo džiaugsmus. Su tokia meile ir malonumu kepiau, o paskui ir dekoravau viską, kad pasimečiau ir laike ir erdvėje… Namiškiai įvertino labai teigiamai ir be galo nusiminė, kad valgysime tik per Kalėdas… Negalėjau neduoti vaikams.. Jie dar per maži, kad laikytųsi Kūčių tradicijų ir sūnus Lukas sakė, kad skanesnių dar nėra ragavęs…
Nusprendžiau ateityje daugiau su receptais neeksperimentuoti ir kepti būtent tokius ir jei keisti ką nors tai tik galbūt aguonas į kitokius priedus: uogas, šokolado gabalėlius arba džiovintus vaisius…
Šventiniai keksiukai – receptas
Pavadinau juos šventiniais todėl, kad į juos sudėta praktiškai viskas, kas tik gali pagerinti tešlą Tačiau tai labai gerai atsiliepia ne tik tešlai, bet ir skoniui. Galiu drąsiai teigti, kad jie bus kaip ką tik iškepti bent tris dienas. O ilgiau tai jau tikrai neišlaikysite – bus visi suvalgyti. Su nurodytu kiekiu Jums išeis 20 vnt., 6-7 cm diametro keksiukų.
Reikės:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Cukrus – 1,5 cup (~355 ml);
- Saulėgrąžų aliejus(rafinuotas) – 1 cup (~237 ml);
- Didelis, gerai sunokęs bananas – 1 vnt;
- Grietinė (30%) – 1 cup (237 ml);
- Ekologiškas Dobilo jogurtas su obuoliais ir avižiniais dribsniais – 1 indelis (300g)
- Miltai (pyragams, biskvitams) – 400-420 g. (Priklauso nuo banano dydžio);
- Vanilė – 1 a.š. (nubrauktas)
- Kepimo milteliai – 2 a.š. (nubraukti);
- Aguonos – ~ 2 v. š.
Gaminimas:
- Pasiruošti orkaitę: Užstatyti, kad įkaistų iki 180 laipsnių, karšto oro funkcija.
- Kiaušinius mikseriu išplakiau su cukrumi.
- Šakute sutryniau bananą į košelę ir sudėjau į kiaušinių ir cukraus masę. Suplakiau.
- Palaipsniui, plakant, supyliau aliejų. Po to, lygiai taip pat, grietinę ir jogurtą.
- Atskirai pasiruošiau sausuosius produktus: miltus persijojau, į juos įdėjau kepimo miltelius, vanilę ir aguonas. Viską persukau šaukštu, kad gerai susimaišytų ingridientai.
- Palaipsniui dėjau paruoštus sausus produktus į tešlą ir atsargiai maišiau, kadangi, skaičiau, jog stipriai plakant, kepimo milteliai praranda savo kėlimo funkciją. Ne kartą įsitikinau tuom ir pati.
- Į formeles dėjau specialų keksiukų popierėlį. Tešlos pyliau tiek, kad popierėlyje liktų vietos maždaug 5 mm nuo viršaus.
- Kepiau lygiai 20 minučių, kol pagelto ir gražiai išsikėlė. Kaip patikrinti, ar iškepė jau kažkada rašiau, bet priminsiu: beskite dantų krapštuku į keksiuką, ir jei dantų krapštuką ištrauksite švarų, vadinasi iškepė. Ištraukti iš karštos orkaitės galima iš karto.
Papuošimui:
- Kiaušinio baltymas – 1 vnt.
- Cukraus pudra – 200 g.
- Citrinos sultys – 2 v. š.
- Pabarstukai
Kiaušinio baltymą sumaišyti su citrinos sultimis ir pudra, kol gausis ganėtinai tiršta ir blizgi konsistencija. Konditeriniu maišeliu, arba paprasčiausiu teptuku užtepti glaistą ant keksiuko ir iš karto uždėti pabarstukus, nes cukraus masė gan greitai stingsta.
Tikiuosi, kad išbandysite ir lygiai taip pat liksite patenkinti kepiniu, kaip ir mūsų šeima. Išbandžiusius labai lauksiu pasisakymų komentarų skiltyje
Skanaus ir saldaus Jums šventinio laikotarpio!