Kad ir kaip man patiktų snaigės, sniego angelai ir šerkšno spygliukai ant langų bei plikų medžių – noriu pavasario! Pabodo balta sniego spalva bei pro sniegą prasišviečiantis pilkai žalias eglių sidabras. Nebeatsimenu kada žiema buvo tokia žiemiška ir taip užsispyrusiai išsilaikiusi nuo pat gruodžio pirmosios.
Gerai kad namuose šilta ir nuotaiką kelia ką tik iškeptas obuolių pyragas: ne per šlapias, ne per sausas, vietomis traškus, o svarbiausiai ne per saldus. Jei laukiu greitų svečių, dažniausiai jį kepu, nes net nereikia maišyti tešlos, o produktų jam paruošti pas mane spintelėje randasi visada
Skanauju ir net užsimerkiu iš malonumo… Pyragas lėtai ištirpsta burnoje. O smagiausia tai, kad kiek jį bekepčiau, šeima visada jį įvertina tik 10 balų iš 10-ties ir skubiai sunaikina:)
Panašų pyragą, tik be bananų ir šitiek prieskonių, paragavau pas savo vyro tėčio žmoną ir „užsikabliavau“. Beveik metus laiko ieškojau savojo recepto ano pagrindu, matavau ingridientų svorius ir proporcijas . Ir štai… Atleiskite už išsišokimą, mano nuomone, jis tobulas Prašom paragauti!
Obuolių ir bananų pyrago receptas
Ingridientai:
5 dideli obuoliai (~550g jau nuluptų ir be sėklyčių) (man labiausiai tinka nesaldūs, truputį, bet ne per daug rūgštūs obuoliai. Pastebėjau kad žieminių obuolių veislės labai tinka);
2 vid. dydžio bananai;
0,75 stiklinės miltų (550D);
0,75 stiklinės manų;
0,75 stiklinės balto cukraus;
2 nubr. arb. š. cinamono;
2/3 nubr. arb. š. malto kardamono;
1/4 nubr. arb. š. malto imbiero;
1 nubr. arb. š. vanilinio cukraus (Naudoju Dan Sukker vanilinį cukrų su natūralia vanile);
0,5 – 0,75 pakelio Rokiškio „Naminis“ sviesto;
Gaminimas
1. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome mažais gabalėliais. Bananus taip pat nulupame, perpjauname išilgai į 4 dalis ir supjaustome gabalėliais. Gerai sumaišome, kad bananai pasiskirstytų gerai obuoliuose.
2. Į obuolių ir bananų masę sudedame cinamoną, kardamoną, maltą imbierą ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišome ir trumpam paliekame.
3. Į kitą indą supilame manus, miltus, cukrų ir gerai sumaišome. Gavome birią masę – „tešlą“.
4. Kepimo indą (Maniškio išmatavimai, cm (ilgisxplotisxaukštis): 25x18x5) ištepame sviestu ir, mintyse pasidalinę biriąją masę į tris dalis, sluoksniuojame su obuolių ir bananų mase, pradėdami ir užbaigdami biriąja mase.
5. Labai svarbi dalis. Ant pyrago viršaus kruopščiai klojame sviestą, plonai, bet be jokių tarpelių. Nuo to priklausys ar pyragas nesušoks į nepageidaujamus neiškepusius manų gabalėlius. Kol išmokau, išeidavo kartais ir visas sviesto pakelis. Tačiau tikrai mano minėto dydžio kepimo indas užsikloja su max 0,75 pakelio sviesto (~135 g). Turiu pastebėti, kad sunaudojus tokio dydžio pyragui visą pakelį, gali būti, jog pyragas taps per riebus.
6. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir nustatome karšto oro funkciją. Kepame maždaug 30 min kol gražiai paruduos viršus. Aš dar mėgstu viską išjungus palaikyti apie pusvalandį ar valandą orkaitėje, kad pyragas nepatirtų šoko ir lėtai atvėstų iki man reikiamos temperatūros. Tačiau tai visai nebūtina. Tiesiog, kartą laukdama vėluojančių svečių, pastebėjau, kad taip pyragas būna skanesnis, nei iš karto ištrauktas.
Keletas pastebėjimų.
1. Man skaniausiai valgosi šiek tiek pravėsęs ir jau spėjęs apstingti pyragas.
2. Tai, kaip iškeps pyragas dar labai priklauso ir nuo orkaitės. Kiekviena orkaitė turi savo kepimo būdus ir kartais prie to paties karščio vienose patiekalas iškepa greičiau nei kitose. Tad kepdamos pasireguliuosite laiką palei save. Tas pyragas toks, kad išeis iškepti bet kurioje orkaitėje, nes jis neturi iškilti ir yra visiškai ne opus, ne taip, kaip kokia suflė :).
3. Pateikiau ir tikslius pavadinimus kai kurių produktų, kadangi pastebėjau jog pyragą kepant su kitų gamintojų produkcija naudojami kiekiai šiek tiek gali skirtis. Tokiu atveju reikės pasinaudoti savo fantazija :).
4. Visur naudoju 250ml talpos stiklinę.
5. Jei nepatinka kardamonas ar imbieras, galite apsieiti ir be jų. Tiesiog pyrago skonis šiek tiek pasikeis, bet vistiek išliks labai skanus.